Tässä blogissa kerron Vladivostokiin kesällä 2014 suuntautuvasta moottoripyöräreissustani

8.1.14

Medialeluja reissulle osa 2

Jo viime kesänä käytössäni oli reissulla kypäräkamera, Drift hd 1080p. Kamerakiinnikkeen, jonka rakensin GoPro kameran kiinnikkeestä, sijoitin kypärän vasemmalle reunalle siten, että osa kypärää näkyy kuvassa. Tällä tavalla katsojalle saadaan kuvasta tasaisemman tuntuinen, kun katse voi kiinnittyä kameran kanssa samalla tavalla liikkuvaan kohteeseen, tässä tapauksessa siis kypärään.

Drift HD -kameran käytöstä
Drift HD kamerassa on kaukosäädin, jolla nauhoituksen voi käynnistää ja sammuttaa. Kaukosäätimen sijoitin tankoon jarrunestesäiliön päälle karhuntarralla. Uudemmassa Drift HD Ghost mallissa kaukosäätimessä on vielä merkkivalo, joka osoittaa milloin kamera nauhoittaa ja milloin ei. Iso apu käytettävyydessä. Minulla oli myös Sony AS-15 kamera, mutta sen käytettävyys ei ollut kovin hyvä mm. pakollisen kotelon käytön takia. Kuvanlaadussa kamera oli kuitenkin paras kaikista. Uusin Drift on jossakin välissä siis hankinnassa, koska nykyinen on käytettävyydeltään huippu.
Olen sijoittanut kypärään poskipehmusteeseen mikrofonin, joka on kytketty kameraan eli saan tällä tavalla kerrottua livenä asioita ja tarinaa ei tarvitse äänitellä jälkeenpäin. Olen myös huomannut sen, että kun video on "selostettu" livenä, on sen leikkaaminen myöhemmin myös helpompaa ja helpommin rytmitettävissä.

Tallennustilan haasteet
Kuvaan yleensä 1280*720p kuvaa, koska se riittää mielestäni hyvin Youtube -julkaisuun. Kamerassa on 32GB muistikortti ja tällä resoluutiolla videota saa talteen noin 8 tuntia per kortti. Kortit maksaa n. 30euroa ja kun reissuni kestää 30-40 päivää, tulisi kortti per päivä kohtuuttoman kalliiksi. Tästä syystä olen miettinyt paljon sitä miten saisin tallennettua kätevästi materiaalit ilman verkkoyhteyksiä.

Langaton, akkukäyttöinen ulkoinen kovalevy
Vaikka käytössäni on aiemmassa kirjoituksessani kuvailema Asuksen miniläppäri ja ulkoinen kovalevy muistikorttien tyhjentämistä varten, en voinut olla hankkimatta laitetta johon törmäsin eli ulkoiseen akkukäyttöiseen wifillä varustettuun kovalevyyn, Buffalo ministation air, wifi 500GB.

1280*720p kuvakoolla kuvatun kypäräkameran kuvaa kovalevylle sopii yli 100 tuntia. Tässä kovalevyssä on ominaisuutena langaton verkko, jonka levy luo ja johon voi kytkeytyä android -laitteilla ja siirtää puhelimella tiedostot kovalevylle. Otan siis Drift -kypäräkamerasta muistikortin puhelimeen tai tabletiini ja siirrän tiedot langattomasti talteen. Kovalevyssä on myös 4 tunnin akku, joten varmuuskopiointi onnistuu vaikka telttamajoituksessa. Kovalevyn, puhelimen ja kypäräkameran lataus onnistuu telttamajoituksessa moottoripyörän tupakansytytinpistokkeesta.

Tiedot pilveen
Jokainen omatoimimatkailija, joka on kirjoittanut reissuista ja valokuvien varmuuskopioinnista, on maininnut, että materiaali kannattaa tallentaa useampaan paikkaan varmuuden vuoksi. Olen ajatellut, että kun pääsen langattoman verkon ääreen, varmistan ainakin valokuvat vielä Dropboxiin tai vastaavaan. Kovalevyn voi tietysti kytkeä myös koneeseen ja ottaa siitä varmuuskopioita toiselle kovolle tai dvd:lle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti