Tässä blogissa kerron Vladivostokiin kesällä 2014 suuntautuvasta moottoripyöräreissustani

15.1.14

Mikä tässä hommassa miellyttää

Vaikka kirjoitukseni ovatkin pyörineet pitkälti moottoripyörän ja kaikenlaisen varustelun ympärillä, on tämän reissusuunnittelun parasta antia se, että tämän voi laskea harrastukseksi ja eikä mikään tekeminen ole loppupeleissä pakollista. Silloin kun asioiden tekeminen on harrastuspohjaista, ammentaa aiheesta paljon tietoa ja kaikesta tekemisestä nauttii. Joskus sanotaan, että hyvästä harrastuksesta saa hyvän ammatin. Olen hieman erimieltä asiasta. Silloin, kun moottoripyöräilyyn liittyvät asiat alkavat tuntua työltä, vaihdan harrastusta. Harrastamisessa on valinnan vapaus ja intohimo mukana, jota harvemmin pidemmällä ajalla työn teossa on. Harrastus antaa muuta kuin rahallista vastinetta, se antaa paljon enemmän. Joku voi sanoa, että saa harrastuksesta myös rahaa. Hyvä niin.

Projektinhallintaa positiivisessa mielessä
Tätä reissua suunnitellessani olen käyttänyt tietoisesti työssäni oppimia projektinhallintataitoja, aikatauluttamista, budjetointia jne. Tämä helpottaa huomattavasti suunnittelutyötä ja rytmittää tekemistä. Erona työssä tapahtuvaan projektinhallintaan on tietenkin se, että mieli on avoin jatkuvalle tiedonhankinnalle ja ihmisten kanssa keskustelulle myös laajemminkin kuin pelkästään projektiin liittyen. Uudet ajatukset saattavat muuttaa tekemistä toiseen suuntaan, mutta päämäärä ei olekaan tärkeintä tässä projektissa, vaan itse kaikki se mitä ennen sitä oppii. Voin hyvillä mielin sanoa, että jos elämäntilanteessa tapahtuu radikaaleja muutoksia, voin ihan pää pystyssä jättää reissun tekemättä. Olenpahan tämän suunnitteluvuoden aikana oppinut paljon hyvää harrastukseni ympäriltä ja seuraavien reissujen suunnittelu on varmasti helpompaa.

Kuinka paljon suunnittelu vie aikaa
Aloitin reissusuunnittelun 1,5 vuotta ennen lähtöä. En tietenkään tee tätä jatkuvasti, vaan kuten harrastuksissa yleensä, silloin tällöin, aina kun on aikaa ja intoa. Esimerkiksi joululomalla saatoin käyttää 10-12 tuntia päivässä lukiessani foorumeita, katsellessani matkavideoita tai lukiessani toisten matkakertomuksia. Mikä voisi olla parempaa ajanvietettä. Esimerkiksi Ville Haapasalon Venäjän halki 30 päivässä -sarjoja putkeen katsottuna on osa kohdemaahan tutustumista, mutta myös samalla lomailua. Lisäksi kun asiat on rytmittänyt pitkälle ajalle, on koko ajan pientä puuhaa aiheen ympärillä ja se vain lisää innostusta toteuttaa reissu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti